(Naturskyddsföreningen 2009)
Texter: Mats Ottosson och Mats Lönngren.
Illustrationer: Berglins, Ulf Frödin, Christina Heitmann Hans Lindström, Sofia Olsson

30 inspirerande räkneexempel för den som vill bli klimatsmart.
Köp boken: Naturskyddsföreningen 

Tänk om

Lilla jag & klimatkrisen

Förord till “Tänk om”

Vill du få lite mer pengar kvar i plånboken?
Tycker du att politikerna ska göra det lättare för oss andra att leva klimatsmart?
Händer det att du tänker: vad kan väl lilla jag göra åt klimatkrisen?
Då är det här boken för dig.

“Tänk om” innehåller trettio räkneexempel – små och stora, vardagliga och spektakulära. De visar att det går att spara en hel del pengar på att vara klimatsmart. Men framförallt är de en påminnelse om att många Lilla jag tillsammans blir ett stort inflytelserikt Vi.
Låt oss ta ett par exempel för att visa vad vi menar.
Om du, och bara du, byter ut femton glödlampor därhemma mot lågenergilampor tjänar du 600 kronor om året. Skäl nog att byta, bara det. Men några chocksänkningar av rikets elförbrukning blir det inte.
Men tänk om alla i Sverige gör likadant. Multiplicera din insats med 4,3 miljoner hushåll. Då sparar vi motsvarande hushållselen till 340 000 villor, och gör en rejäl minskning av koldioxidutsläppen.
Om du, och bara du, minskar ditt köttätande med fyrtio procent (vilket råkar vara precis vad livsmedelsverket råder genomsnittssvensken att göra) så kommer du kanske att må bättre, men det kommer inte att rädda världen. Men tänk om alla 9,2 miljoner människor i Sverige gör likadant. Då minskar vi i ett slag rikets utsläpp av växthusgaser med sex procent.

Det är vår fasta övertygelse att det finns många människor som tycker att det är både befriande och roligt att vara en del av lösningen istället för en del av problemet.
Det betyder dock inte att vi tycker det är rätt att enbart enskilda människor ska ta itu med klimatkrisen. Det största ansvaret vilar ändå på dem som har mest makt. Därför ger boken gott om exempel på hur politikerna kan bidra genom att fatta kloka beslut.
Den privata arenan och den politiska hör ihop. Konsumentmakt och politisk makt bereder marken för varann. Om många människor köper miljöbilar får regeringen mer råg i ryggen och vågar höja bensinskatten. Och omvänt: om politikerna röjer bort hinder som krånglar till ett klimatsmart liv blir det lättare för alla oss som inget hellre vill än att göra en insats.

Det borde ju inte kosta skjortan att ta tåget på semestern istället för flyget – vilket det oftast gör idag. Det borde vara självklart att teven man köper har en avstängningsknapp – det är det inte idag. Det borde inte vara dyrare att köpa närodlade äpplen än sådana som transporterats hit från andra sidan jordklotet.
Det ska vara lätt att göra rätt, helt enkelt.
Det ska löna sig att vara klimatsmart.
Det ska vara kul att tänka om.

Våra böcker i urval...