Europas minsta bagge rockar

Publicerat den: 28 november 2011

Jag trodde Trazan & Banarne var ensamma om att skriva låtar om att bo i en svamp.
Så är dock inte fallet. På svenska hårdrockbandet Glorys sista album Wintergreen (1998) finns en låt vars text bland annat lyder: ”She never goes out much, prefers to be alone. She lives a simple life, inside her fungus home.”
Udda? Ni anar inte.
Låten heter Baranowskiella ehnstromi, och är man en väldigt hängiven naturnisse förstår man därmed att denna märkliga text handlar om Ehnströms dvärgfjädervinge, Europas minsta skalbagge. Den 0,45 millimeter långa insekten – Baranowskiella ehnstromi på latin – upptäcktes för första gången någonsin 1989 i en sälgticka i Kvicksund i Västmanland av den legendariske insektsforskaren Bengt Ehnström. I en svamp, alltså. Dvärgfjädervingen bor i de små rören på undersidan av tickan, inside her fungus home.
0,45 millimeter är väldigt litet. Det förstod jag när Mikael Sörensson, mannen som beskrev baggen för vetenskapen och gav den dess namn till upptäckarens ära, visade mig ett exemplar för ett par veckor sedan. Han hade monterat det mycket illustrativt bredvid en goliatbagge, världens tyngsta insekt. Kastar man den jättelika goliatbaggen i skallen på någon kan vederbörande förmodligen dö – den såg ut som en blytung, glaserad stengodsskulptur. Dvärgfjädervingen såg inte ut som någonting. Den syntes helt enkelt inte. Jo, till sist anade jag ändå en obetydlig svart punkt på den glansiga limytan på papperslappens spets.
0,45 millimeter är väldigt litet. Ändå finns allt där. Betraktar man dvärgfjädervingen i mikroskop ser man att den har allt det som större insekter har. Inte nog med det; den har dessutom precis samma evolutionära integritet som alla andra arter, samma som vi – och det behöver man inget mikroskop för att inse. Den har färdats lika länge genom årmiljonerna för att hamna där den är, i en sälgticka, som vi har färdats för att hamna vid våra mikroskop.
Jag tycker det är stort.
Vill man vara lite mindre filosofisk kan man nöja sig med att konstatera att det härmed är bevisat att det går att skriva hårdrockstexter om vad fan som helst.

blog comments powered by Disqus