Världen är mer vacker än den är användbar

Publicerat den: 15 januari 2012

Midnattssol-915x610Efter att ha gått och sugit på det där Linné-citatet i några dagar känner jag att jag behöver en motvikt. Hur väl han än talar om vikten av att förundras, så har den där förundran ett syfte: att hitta det nyttiga. ”…ställ samman och skriv om det sedda och det nyttiga!” Naturens gåvor ska beundras, kartläggas och sedan skördas, till gagn för människorna och inte minst för fosterlandet.
Jo, det där har vi varit riktigt duktiga på sedan dess: att krama ur biosfären all tänkbar nytta. Nästan lite väl duktiga.
Motvikten finns till exempel hos Thoreau, outsinligt citerbar, här i sitt examenstal 1837, i tjugoårsåldern alltså: ”This curious world which we inhabit is more wonderful than it is convenient; more beautiful than it is useful; it is more to be admired and enjoyed than used.”

blog comments powered by Disqus