Ett mossigt gammalt frimärke

Publicerat den: 14 februari 2012

gul-tre-skilling-bancoFredrik Lindström missar sällan chansen att glänsa med mer eller mindre omistlig kringinformation när han avslöjar svaren i SVT:s På spåret. Men ibland händer det.
Häromveckan ställdes det en fråga om ett av världens mest berömda frimärken, det gula feltrycket av tre shilling banco. Mycket fick vi veta, men inte det som var det väsentliga när apotekaren Olof Leopold Sillén postade sin försändelse i Kopparberg 13 juli 1857. Nämligen vad som låg i brevet.
Mossa!
Sillén befann sig i Dalarna för att samla arter och skickade av praktiska skäl en del av sin fångst till brodern utanför Västerås som skulle förvara dem tills vidare. I sinom tid skulle de användas i Silléns flora över Skandinaviens mossor.
Häromdagen såg jag ett exemplar av detta fantastiska verk från på Hagströmerbiblioteket i Stockholm. Bilderna är de mest naturtrogna man kan tänka sig. De är mossa. Bokstavligen. Silléns pressade och monterade sina mossor som illustrationer. De är fortfarande i perfekt skick, intill minsta sporkapseln.
Sedan gick det som det gick. Det defekta frimärket blev världsberömt, det sägs nu vara det dyraste föremål som finns i förhållande till sin vikt. Kilopriset (ett förvisso något hypotetiskt sätt att tänka eftersom det bara finns ett enda feltryckt tre shilling banco, det är liksom det som är grejen) lär vara 560 miljarder kronor, räknat på den senast kända försäljningssumman från 1998: 15 miljoner. (Sedan dess har det sålts för ännu högre men hemliga summor.)
Sillén fick visserligen nöjet att gå till historien han också, men inte som mannen som slet som en iller för att göra världens mest levande mossflora, utan som han som skickade brevet som Frimärket satt på.
Så ironiskt är livet, gott folk.

blog comments powered by Disqus