The smile in the sky

Publicerat den: 11 april 2012

MG_1038På väg hem från Värmland den gångna påskdagen råkade jag se ut genom sidorutan i precis rätt ögonblick. Därborta i västsydväst stod solen. Men det var något som inte stämde. Den där ringen runt solen! De där små prismorna som låg som pärlor trädda på ringen på ömse sidor om solen! Och – ja jävlar – en uppochnedvänd regnbåge högt uppe på himlavalvet!
Ett snabbt rop på facebook efter hemkomsten; och genast började folk höra av sig med förklaringar. Ett halo-fenomen. Vädersolar (samma som på den berömda Vädersolstavlan i Storkyrkan i Stockholm) och bisolar är andra begrepp som verkar vara applicerbara på det märkliga värmländska optiska fenomenet. (Apropå Värmland hörde poeten Bengt Berg i Fensbol av sig och påstod att det rör sig om optiska värmlandsbumeranger.)
Den uppochnedvända regnbågen hittade jag också ett namn på, efter lite googlande. Circumzenithal arc. Fast jag gillar det alternativa namnet bättre: The smile in the sky.

blog comments powered by Disqus