The mördar-ekorre of Kungs Barkarö

Publicerat den: 6 november 2012

Killer-ekorre

Ni minns väl stridsscen som utbryter när riddarna i Monty Pythons the Holy Grail möter The Killer Rabbit of Caerbannog? Efter mycket blodspillan gör The Holy Hand Grenade of Antioch till sist slut på besten.
Hur skulle man kunna glömma?
Det sägs att inspirationen kom från fasaden till Notre dame i Paris, där begreppet feghet porträtteras av en riddare som flyr från en liten kanin. Men jag har just avslöjat vad som måste vara den egentliga inspirationskällan: den vita ekorre som infångades av en stallpojke i Kungs Barkarö utanför Kungsör år 1696. Ekorren skänktes till Karl XI som lät sig avmålas tillsammans med den ett antal gånger. Se på den här bilden av målaren David Klöcker Ehrenstrahl. Vilket förklätt litet monster. A vicios streak a mile wide!
Originalekorren finns förresten kvar, uppstoppad, på Evolutionsmuseet i Uppsala. Gå dit och titta, den som törs.

blog comments powered by Disqus