Plötsligt händer det – norrsken i Sörmland

Publicerat den: 19 mars 2013

MG_4052x-1024x682I efterhand har jag förstått att det var väntat. Astronomerna hade uppfattat en mäktig solexplosion tidigare under helgen och förutspått att det skulle kunna ses norrsken ända nere i södra Sverige under söndagskvällen.
Om detta hade jag ingen aning när jag gick ut en kort kvällstur med hunden. Femtio meter ner längs bygatan, sedan femtio meter tillbaka igen. Hunden nosade och skvätte lite kiss. Jag var i min egen värld, såg ingenting, tänkte på annat, inte vet jag vad, i alla fall inte på norrsken. Men så, till sist, tittade jag åt rätt håll.
Det var det störta norrsken jag sett på våra breddgrader. När jag sprang in för att hämta Åsa och Mattis var jag rädd att det bara skulle flämta till och vara borta, men det pågick länge. En halvtimme, en timme – jag vet inte hur länge jag stod därute och förundrades och frös och försökte ställa in skärpan på kameran. Norrsken är en mycket märklig uppenbarelse. Det ser inte riktigt äkta ut, det liknar en projektion; ett hologram. Det skiftar och rör sig nästan spöklikt, utan att man märker själva rörelsen, bara att det plötsligt ser annorlunda ut. Det är mycket vackert och mycket förbryllande.
Och jag tänker på alla gånger man inte tittat åt rätt håll. Allt som pågår osett.
Det är en vacker värld, när man har nöjet och turen att vara närvarande.

blog comments powered by Disqus