Jag har sett myror hångla

Publicerat den: 20 april 2015


Mina löprundor blir ofta – i synnerhet såhär års – intervallpass av en konstig typ som inte finns med i några träningshandböcker. Jag springer en bit sedan prasslar det i fjolårslöven – ah, en koltrast. Jag springer en bit till, sen är det en sälg som står i vägkanten med vidöppna pollen- och nektarkranar. En blommande sälg är som en sol omgiven av ett helt virvlande litet universum av arter som är beroende dess energi. Vem kan motstå att stanna och värma sig en stund vid åsynen? Man motionerar därvid någonting annat än sin kropp, men minst lika viktigt.
Till sälgarna dras inte bara humlor och andra bin, videantennmalar, flugor (som i sin tur äts av lövsångare), nattflyn, citronfjärilar och påfågelögon samt gravt medelålders naturnördiga joggare. Ditt vallfärdar även myror, blev jag varse idag, vid en av de sälgar som hejdade mig i steget.
Tack vare att jag stannade blev jag vittne till något jag aldrig sett förut: två hånglande skogsmyror. Jag lyckades fånga kyssen med mobilkameran, kolla själva här ovan hur munnarna möts och antennerna spelar vilt (det är så myror ”pratar” med varandra: genom att med antennerna smaka av varandras doftsignaler).
Det var först när jag kom hem och fick upp filmsnutten på en större skärm som jag såg vad som också hände, mitt under akten, ungefär sjutton sekunder in i klippet. En droppe bytte ägare. Jag hade, av en underbar slump, fått syn på det som forskarna kallar trophallaxis, ett i mitt tycke något otympligt sätt att säga att vuxna individer i ett samhälle helt enkelt matar varandra, med mun-mot-mun-metoden.
Myror är så konstruerade att de förutom sin egen personliga mage har en social mage som liksom tillhör hela stacken. Där samlas mat – i det här fallet nektar från sälgblommor – som myrorna bär hem till stacken för att mata avkomma med, eller som när som helst kan erbjudas en sugen syster. Man kan tänka sig arbetarmyrorna som små tankbilar som far runt och samlar in och delar ut sockervatten till behövande.
Det handlar inte bara om näring, maten sägs också vara ett slags kommunikation; ett sätt att överföra dofter mellan de enskilda myrorna så att banden mellan dem finjusteras och stärks.
Ju mer hångel, desto tajtare sammanhållning.

PS. Låt er inte förvillas av Serge Gainsbourgs mansstämma. Båda myrorna är honor. Det är alla arbetsmyror.

blog comments powered by Disqus