Text: Åsa Ottosson
Stångmärket nr 3/2023

UTRUSTNING
TÄLT MED MERA
I skärgårdsmiljö fungerar det bäst med ett kupoltält som är självstagande och inte måste förankras med tältpinnar i marken. Man kan också sova i vindskydd eller på liggunderlag, tältsäng med eller utan madrass eller i en bivacksäck* (som är vattentät och har plats för liggunderlag och sovsäck) eller rymlig friluftshängmatta under bar himmel. Då kan det vara bra med ett myggnät att hänga över sovplatsen.

SOVSÄCK OCH KUDDE
Dunsovsäckar ger mycket värme i förhållande till vikt och tar mindre plats i packningen. Syntetsäckar är billigare och mindre känsliga för väta. En dunjacka eller liknande instoppad i sovsäckens packpåse fungerar som kudde. En kudde hemifrån är en annan möjlighet.

LIGGUNDERLAG
Ett tunt cellplastunderlag räcker för somliga, men ett uppblåsbart liggunderlag är mest bekvämt.

TRIVSELTIPS
• Var varm och torr när du lägger dig. Känner du dig frusen: gå en rask promenad eller ruscha lite på stället för att få upp värmen.
• Sov i mössa och vantar om det är kyligt ute.
• Kissa innan du går och lägger dig (så att du slipper gå upp och bli frusen mitt i natten). En pannlampa underlättar om du ändå måste ut.
• Ta med mygg- och fästingmedel och håll tältet stängt så slipper du oönskade djurbesök.

Sova ute

Gustaf Waesterberg sover under bar himmel minst en gång i månaden året runt. Anna Dolk och barnen Neo och Elsa älskar att tälta i alla väder. Det är ett litet äventyr som är avkopplande och roligt och ger perspektiv på vardagslivet.

Vännerna Gustaf Waesterberg och Jonas Ahlsved kommer oftast till övernattningsplatsen vid sjutiden på fredagskvällen. De har jobbat hela dagen, sedan packat på varsitt håll. Det går lätt för de har sina rutiner och delar upp eventuella inköp. Vart de ska åka bestämmer de tillsammans. Sommartid kan det bli till ett resmål i skärgården så att de kan sitta på en klippa och laga middag på stormköket, se solen gå ner och prata i timmar innan de kryper ner i sina bivacksäckar* för natten.
Gustaf och Jonas är scoutledarkompisar från Nacka och vana vid uteliv av olika slag, men inspiration till minst en utenatt i månaden fick de framför allt från en Facebookgrupp. Nu är de inne på 70:e månaden i rad. Oftast sticker de ut till något närliggande naturreservat på fredagskvällen och åker tillbaka hem på lördag morgon.
I början av utesovarutmaningen sov Gustaf och Jonas i tält. Men efter några regniga campingturer med krångliga och platskrävande tälttorkningsprocedurer, skaffade de vattentäta bivacksäckar istället. Dem kan man enkelt spola av och hänga på tork i duschen.
Vännerna har inte särskilt svårt att hitta tid till utenätterna. Gustaf tror att det är en framgångsfaktor att de bara är två personer som är inblandade. Jonas är fri som fågeln och har lätt att hitta tid. Hans egen familj är införstådd med upplägget och saknar honom inte särskilt eftersom de gillar att kolla på teve på fredagskvällarna. Det gör inte han.
– Jag vill hellre sitta vid en lägereld efter en stressig jobbvecka än titta på Let’s dance, säger han.

Att sova om natten är bland det mest vanemässiga vi gör. Samma säng, samma sovrum, samma rutiner. Man gör det liksom automatiskt. Att sova ute är väldigt tydligt något annat än att sova hemma. Det gäller oavsett om man sover i tält eller vindskydd, under stjärnorna i hängmatta eller i en bivacksäck.
Samtidigt som allt känns lite mer spännande därute är det också mer avkopplande än vardagen därhemma. Det låter på pappret oförenligt, men i praktiken är det en upplevd självklarhet för alla som gillar att sova ute: äventyret kommer med en rejäl pulssänkning. Det händer när man blir sittande vid en vacker utsikt medan solen går ner eller vid en lägereld. När man tar ett svalkande morgondopp och sedan slappnar av på en varm klippa vaggad av vågor och vind eller njuter av tillvaron på andra sätt.
Anna Dolk från Dalarö som ofta är ute och tältar, ensam eller med familjen, tycker att det är häftigt att somna med den storslagna naturen utanför tältduken. Att sova ute är alltid ett äventyr och det skapar en trygghet att vara tillsammans i tältet, på liten yta. Enligt Anna mår dessutom hela familjen rätt bra av att leva lite primitivt, om så bara för ett dygn.
– Man får nya perspektiv och märker hur lyxigt det är att mjölken står i ett kallt kylskåp när man kommer hem – och att det finns varmt vatten i duschen.
Familjen Dolk tältar både i fjällen och i skärgården, under alla årstider. De tycker att det känns mer ombonat i tält än under bar himmel.
– Och man slipper dagg och mygg och andra lite jobbiga saker, säger Anna.
Den som är sugen på att tälta med familjen men inte har gjort det tidigare kan börja med att låna eller hyra utrustning, och sedan ta det steg för steg. Somliga börjar med att tälta på terrassen eller i trädgården. Därefter kan man lätta ankar från bostaden och söka sig ut till den närmaste skärgårdsnaturen. Anna Dolk tipsar om att låta barnen vara med och förbereda och bestämma middagsmaten och att låta dem ta med gosedjur, spel och andra leksaker. Och att man ska kolla väderprognosen innan man ger sig ut.
– Man ska välja en dag när det ser ut att bli bra väder, säger hon. Det är nyckeln till en lyckad tur.
Tolvårige sonen Neo påpekar att soligt högsommarväder också har sina nackdelar för tältaren: Det blir ofta väldigt varmt i tältet på morgonen. Att vakna klockan 04.00 och höra en surrande fluga inne i tältet men vara för trött för att försöka smälla den är en annan av hans erfarenheter.
– Det kan vara sjukt jobbigt, säger han. Men jag brukar somna om till slut.
Mamma Anna berättar om jobbiga nätter när hon valt en alltför kall sovsäck, eller fått hål i det uppblåsbara liggunderlaget men inte haft några lagningsgrejer. Men även struliga nätter känns härliga när hon tänker tillbaka.
– Man ångrar aldrig en utenatt, säger Anna Dolk.

Våra böcker i urval...