FÖREDRAG, QIGONG M M


Vi föreläser i våra favoritämnen: natur och hälsa. Mats är den mest biologiskt bevandrade av oss två, Åsa är mindfulness- och qigonginstruktör. Hon är dessutom utbildad idrottslärare.
Uppläggen skräddarsys självklart för varje åhörarskara. Hör av dig för kostnadsförslag.
Några av dem som använt sig av våra tjänster de senaste åren är bibliotek, studieförbund, anhörigcentrum, personal- och folkhälsoansvariga i kommuner som Knivsta, Jönköping, Kungsör, Eskilstuna, Uppsala, Västervik, Örnsköldsvik, Sundsvall, Östersund och Vingåker samt trädgårdsterapeututbildningen vid SLU i Alnarp, ArtDatabanken i Uppsala, Naturum Vattenriket i Kristianstad, Karlstads universitet samt Karolinska Institutet/ABF Stockholm.
Här finns referenser

Föreläsningar

Lugn av naturen

Åsa&Mats eller bara en av oss
Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag. Men hjälpen kan finnas runt hörnet – att återhämta sig i naturen är effektivt, gratis och lättillgängligt för de flesta.
Vi inspirerar med både fakta, forskning och personliga berättelser åhörarna att använda naturvistelser mot vardagsstress och som hjälp vid livskriser. När vi vänder oss till beslutsfattare och tjänstemän pratar vi gärna om naturen som verktyg för folkhälsa och om vikten av tätortsnära natur.

Långsamt är vackert – qigong och meditation till vardags

Åsa
Ett föredrag om vad man kan vinna på att sänka tempot och på att då och då stämma möte med sig själv. Egna och andras insikter och erfarenheter varvas med fakta, forskning och prova på-övningar. Inomhus eller i det fria – båda fungerar lika bra.

Dina vilda grannar – barfotabiologi på hemmaplan

Mats
Att upptäcka sitt levande grannskap – arterna som omger oss dagligen och stundligen; de vanliga och de sällsynta – är ett sätt att vidga sin världsbild. Mats tar med hjälp av ord, ljud, bilder – samt sin privata fältreporter – åhörarna med ut i den alldeles vardagliga naturen där det går så förunderligt till. Och där vi alla hör hemma.

Den barfotabiologiska vägen till inre omställning

Mats
Att umgås med de andra arterna därute är inte bara spännande. Det kan förändra världen också. Med avstamp i möten med alldeles vardagliga förunderliga arter förmedlas vad sådana relationer kan betyda för lugnet och förankringen i en snabb och rotlös tid och för insikten om att vi människor bara är en del av ett större vi.

Till träden

Åsa&Mats eller bara Mats.
Varför gör träd så starkt intryck på så många människor? Och vad kan umgänget med dem lära oss om vår levande omgivning – och om oss själva? Ett föredrag som tar avstamp i boken Till träden från 2014.

Workshops

Qigong – energikick i slow motion

Åsa
Prova på den enkla och sköna qigongformen taiji qigong shibashi (18 rörelser), en skonsam kinesisk hälsogymnastik som är bra för både kropp och själ. Qigong passar mycket bra att göra i ute i naturen, i en trädgård eller park. Upplägg kan varieras efter önskemål.
Läs mer om qigong här

Mindfulness i det fria

Åsa
– Vill du ha en näranaturenupplevelse? Bli lugn av naturen? Jag leder enkla, fokuserande, avslappnande övningar i världens närmaste, vackraste och billigaste spa – naturen. Kombineras gärna med föredraget Lugn av naturen.

Att guida andra till lugnet i naturen

Åsa
Vill du lära dig leda avstressande, fokuserande och meditativa övningar i naturen? En kurs för naturguider, mindfulnessinstruktörer och rena blåbär. Även individuell handledning.

Våra senaste böcker...

9789174244816
Stora Karlso Omslag
bokomslag-nya-upplev-sverige_small
9789174244151_200_fageldagbok-2015-arsalmanacka-for-egna-noteringar
Till-träden-omslag-300
Fågeldagbok2014-omslag-300