(Bonnier Carlsen 2007)
Texter: Åsa och Mats Ottosson
Foto och akvareller: Mats Ottosson
Boken är slutsåld.
Utflykt
Att göra utflykten till ett äventyr
(Förord ur Utflykt – äventyr för barn och vuxna)
Det går att räkna upp en massa fina fullkornsskäl för att göra utflykter i naturen med barnen. Det är lärorikt, bra för hälsan och motoriken och ger i bästa fall både barn och vuxna en känsla av ansvar för det som lever och växer.
Allt det där är nog sant och riktigt. Men det är inte därför vi skrivit den här boken.
Det yttersta – eller kanske snarare det innersta – skälet är den där känslan av att uppleva ett äventyr tillsammans. Den känslan infinner sig inte alltid, Men när den gör det ger den de enklaste utflykter ett skimmer som aldrig går ur. De blir minnen för livet.
Det är därför – för underlätta vägen fram till de där stunderna och den känslan – som den här boken finns.
Våra barn kallar oss lite lagom sarkastiskt för naturnissar. Låt gå för det. Men vi är ganska lata och bekväma naturnissar, påtagligt ointresserade av strapatser. Vi är inte uppdaterade på de senaste värstingnyheterna på friluftsbutikernas prylhyllor. Vi är inga experter. Men vi har med åren skaffat oss en hel del erfarenheter – till en tredjedel genom egna upplevelser, till en tredjedel genom läsning och till en tredjedel genom att prata med riktiga experter. Det är dessa samlade erfarenheter du hittar i den här boken.
Boken innehåller tio kapitel som handlar om tio enkla vägar ut i naturen för vuxna och barn. Vissa är enklare än andra, men allting är möjligt att klara av även för den ovane. Du kan läsa om några av våra utflykter med Lilith (nu 19 år), Loa (17) och Mattis (13), och med deras vänner och kusiner. Efter varje berättelse följer en rad praktiska råd, sådant som är en fördel att veta om innan man ger sig ut på utflykt. Här hittar du också fakta som du kan imponera på omgivningen med. Använd dem för att roa dig, eller till att dänga i huvudet på eventuella besserwissrar du råkar stöta på. Vet de vem som vann Tour de France 1903, vad skoskav heter på latin eller hur många kilo alla deltagare sammanlagt går ner i vikt under ett Vasalopp? Skulle inte tro det. Men snart vet du.
För oss är utflykt och äventyr synonymer. Bergsklättring i all ära, men även en utflykt i hemmanaturen kan vara ett äkta äventyr. Detta faktum är aldrig så tydligt som när man har sällskap med barn. De är naturbegåvningar, allt de rör vid blir spännande – när de är på rätt humör.
Vad du som vuxen behöver göra är framförallt att se till att ni kommer ut. Se till att utrustningen är hyfsat ändamålsenlig. Toapapper, vatten att dricka och mobiltelefon bör inte saknas på någon utflykt. Lägg upp en klok plan och spänn inte bågen för högt. Att mala på i mil efter mil för själva prestationens skull är ett säkert sätt att se till att man aldrig mer får med sig barnen ut. Äventyren ska ge mersmak, inte blodsmak.
Ett klokt tips är att låta helt ointresserade familjemedlemmar stanna hemma. Vissa perioder gäller bara fotboll, kompisar, datorer, vad som helst utom utflykt i naturen med familjen. Tvingas man ut på en fjälltur i det läget vill man kanske aldrig mer se en fjällbjörk och man gör turen till ett helsike för resten av sällskapet. Ta det lugnt och vänta på att intresset återkommer, det brukar det göra.
Slutligen det kanske viktigaste rådet av alla enligt oss, och definitivt enligt våra barn:
Ta med en god matsäck.
Det handlar inte bara om att det smakar gott att äta ute. Matsäcken är också en förevändning för att hejda sig och vara stilla. Detta är viktigt att poängtera, inte minst i en bok som denna som har fokus på aktiviteter. Att vi skriver om att vandra, cykla, åka skidor och paddla betyder inte att vi till varje pris tycker att man ska flåsa omkring och vara aktiv hela tiden. Man kan mycket väl se aktiviteten som en förevändning för att komma ut och sitta ner en stund och bara vara. En bekant till en bekant har sagt att friluftsliv bara är olika sätt att komma ut i naturen och fika. Det är en inställning vi sympatiserar med.
Detta sägs mot en allvarlig bakgrund. Många vuxna är stressade. Många barn också. Att vara i naturen är stresshantering av högsta klass, det finns det forskning som visar. Om man som barn lär sig tycka om att vara i naturen, har man skaffat sig ett ovärderligt verktyg, ett som man kan använda sig av hela livet.
Men som sagt: att det är nyttigt är inte huvudsaken här. Det är inte därför vi skrivit den här boken. Och det är inte i första hand därför ni ska ta med era barn på utflykt, tycker vi.
Det ska ni göra för att ni har lust. För äventyrets skull. Och för att det ger minnen för livet.