(Bonnier Fakta 2015)
Texter: Mats Ottosson
Illustrationer: Dan Zetterström & Bill Zetterström

Fågeldagbok 2016

Lusten att lära känna

Förord till Fågeldagbok 2016

Varmt välkommen till år 2016 och en ny fågeldagbok. Framför dig har du ett oskrivet år: månader, veckor och dagar som snart ska fyllas med livets stora och små händelser. Gör gärna den här boken till din följeslagare på vägen. Här kan du skriva upp sådant du vill vara säker på att komma ihåg – vare sig du behöver en kalender för kommande tandläkartider och föräldramöten eller en dagbok där du fäster på pränt huruvida solen sken en viss dag, vad du gjorde och vem du träffade – fågel eller människa.

Förutom utrymme att själv skriva får du dig också till livs små inblickar i fågelvärlden i bild och text. Du kan se dem som en förströelse för stunden. Vi som målat och skrivit hyser dock en hemlig förhoppning om någonting mer: att du ska smittas av samma lust som vi själva levt med i många år, lusten att sätta namn på det man ser och därmed lära känna det en smula.

Visst kan man njuta av naturen utan att kunna namnet på en enda art. Det är också fullt möjligt att med viss behållning titta på en fotbollsmatch utan att ha en aning om vilka som spelar eller vad frispark, inkast och offside är. Men det kan också hända att den som inte vet ett dugg om fotboll bara ser tjugotvå svettiga kvinnor eller män som springer omkring och jagar en boll. Då kan nittio minuter bli ganska tråkiga.

Ja, upplevelsen blir helt enkelt större om man vet en smula om vilka det är som flaxar omkring och varför de gör som de gör.

När man lär känna nya medvarelser – och nu syftar vi inte i första hand på fotbollsspelare utan på fåglar, fjärilar, humlor, svampar, orkidéer eller vad som nu råkar falla en i smaken – stärks ens förankring i tillvaron. Världen blir lite mindre anonym och lite mer betydelsefull. Varje ny bekant skapar ett band och varje band stärker medvetenheten om att vi människor inte är ensamma. Vi ingår i ett sammanhang. Det finns ett större vi, som det är fint att få känna sig som en del av.

Om vår förhoppning infrias och du smittas av lusten att lära dig mer om fåglar föreslår vi att ditt nästa steg blir att skaffa dig en bra artbestämningsbok. Du kan också ha nytta av en fågelskiva eller en telefonapp där du kan höra hur fåglarna låter. En kikare av god kvalitet kommer med tiden att kännas oumbärlig, men om du sätter upp en fågelmatning vid köksfönstret och börjar med att lära känna fåglarna som besöker den klarar du dig till en början bra med ett obeväpnat öga.

Om andan faller på kan du förstås skriva upp var och när du sett vilken art, det finns ett utrymme för det i slutet av denna bok. Men att räkna arter är alls inte nödvändigt, att umgås med fåglar handlar inte om att tävla och vinna. Det handlar om att njuta av livet.

Våra böcker i urval...