(Avium förlag 2020)
Text: Mats Ottosson
Foto: Jörgen Wiklund

Köp boken: BokusAdlibris

Sveriges sötvattensfiskar

Sveriges sötvattensfiskar presenterar sjöarnas, åarnas och älvarnas invånare precis så söta och monstruösa, vackra och burleska som de verkligen är när man kommer dem nära.

Här får du en helt ny bild av fiskarna du trodde att du redan kände, som abborre och gädda, lax och öring. Men du möter också arterna du inte visste fanns. Artnamnen du aldrig tagit i din mun. Ansiktsuttrycken du inte sett maken till.

Sveriges söttvattensfiskar är inte bara ett praktverk, det är också fullbordandet av en till synes galen idé. Fotografen Jörgen Wiklund hade tröttnat på sitt bildskapande och kände ett starkt behov av att göra något nytt. Något helt nytt. Det var då han började studiofotografera levande fiskar från traktens vattendrag. Han pillade med löjor och baxade med gäddor och när traktens fiskfauna var förevigad kunde han inte sluta.

Fyra år senare är ett unikt fotoprojekt – från lax till simpa – avslutat och fångat mellan bokpärmar. Till detta har Mats Ottosson skrivit texter som presenterar samtliga de femtio fiskarter som har fasta stammar i våra insjöar, åar och älvar. Tjugo av dem levandegörs även i längre texter.

Kort sagt: här möter du fiskar som du aldrig mött dem förut.

Våra böcker i urval...