Text: Åsa Ottosson
Foto: Sara Mac Key
Turist nr 2/2020

 

Smart med hemtorkad mat på turen:
– Mycket billigare än frystorkat.
– Utbudet av rätter blir stort. Lätt att variera och kombinera.
– Du anpassar kryddningen själv.
– Full koll på ingredienserna, du kan till exempel välja ekologiskt.
– Bra för allergiker och överkänsliga.
– Det är roligt, tillfredställande – och ofta enklare än du tror.

Tips för nybörjaren
1. Torka i ugnen eller lufttorka ovanför element i början.
1. Börja med enkla livsmedel som rivna morötter och fint skurna äpplen.
2. Torka lite i taget och hellre för länge än för kort.
3. Skaffa en mattork.
4. Läs på. Hitta recept i kokböcker för friluftsmat eller på nätet.

Lyx på fjället
– Espressopulverkaffe
– Goda kryddor, t ex ramslökssalt, ört- och chiliblandningar.
– Parmesan eller dessertost.
– Bärläder – godis av mixade bär som torkats i ugn
– Chips – skrymmande men väger lite.
– Jordnötssmör – mättande på mackan.
– Salt lakrits – gott som räcker så länge.
– Kakmix – kan bakas i stormkök med två kärl eller stekas i panna som plättar.

Äta ute

Följ med på matlagningskurs på fjället. Maten fixar du själv – i förväg hemma.

Åtta fjällvandrare och en svart labradorvalp sitter i en halvcirkel. Lektionssalen är den vackraste man kan tänka sig: kalfjället strax väster om Grövelsjön. Det är avslutningshelg för kursen Mat på fjällvandring och det är upp till bevis; nu ska deltagarnas menyer testas i det fria.
Kursledaren Eric Tornblad dukar upp olika sorters friluftskök på rad framför sig och drar igång helgens första teorilektion om olika kök, kokkärl och bränslen samt om säkerhet vid matlagningen.
Solen skymtar fram och strör lite glitter i bäcken intill, men söderifrån kommer moln i olika nyanser av grått dragandes med god fart. Regnjackorna ligger högst en armlängd bort.
När regnet tar fart är teorilektionen över. Deltagarna fördelar sig under lägerplatsens tre tarpar, uppspända presenningar till skydd för regn och vind. Alla tar fram sina färdigpreparerade lunchpåsar och sätter igång med matlagningen.
Små torra bitar blandade grönsaker, kött och fisk läggs i blöt; mjöl, bakpulver och salt blandas med vatten och knådas i en påse inför ett brödbak. Det pratas mat. Någon drar igång sitt stormkök och doften av garam masala sprider sig i lägret. Snart sitter alla och äter russin- och linscurry, kycklinggryta, torsk med potatismos och champinjoner, fiskgryta och rödbetssoppa med nybakt bröd. Regnet trummar på tältdukarna.

Deltagarna sågs för första gången samma morgon på parkeringen nere vid sjön, för att med välfyllda ryggsäckar traska i 45 minuter uppför sluttningen. Nu syns deras tält som färgstänk på den gråbrungröna fjällsidan. Här bor de en natt tillsammans för att sedan skingras; några vandrar vidare in i fjällvärlden, andra åker tillbaka till civilisationen.
Under våren har de åtta deltagit i kurs och frågestund via internet. Sedan har de på egen hand torkat olika råvaror och komponerat sina måltider inför den här helgen. För många är det premiär med hemtorkat, andra har torkat eget förut men söker inspiration och förnyelse.
Kursledaren Eric Tornblad har skrivit fyra böcker om att torka mat och matlagning i det fria och driver bland annat hemsidan Mat & Uteliv. Han arrangerar kurser med titlar som Planera och torka mat till din fjällvandring, Gör dina egna energikakor och Baka på stormkök och efterrätter. En del aktiviteter hålls på nätet, en del i Erics showroom i Stockholm, andra så här ute på fjället.

Kenneth Gyllensting har åkt från Ronneby till Grövelsjön. Han har torkat egen friluftsmat i många år, men den har gången satsar han på egen ”snabbmat”. Det är ämnet för Erics senaste bok, med recept där de förberedda måltiderna fixas på tio minuter.
Kenneth har ett litet toppmonterat kök med bara ett kokkärl där han lagar lappskojs till lunchen: hett vatten, potatismospulver, torkad skinka, torkad lök och kryddor. Rör om, låt stå i tio minuter. Till middag blir det risotto med starkt kryddad lammkorv och parmesan.
– Min filosofi är att ha snabblagat till lunch under vandringar, säger Kenneth. Jag lägger mer tid på middagsmaten när jag slagit läger för kvällen.
Under två dagar testar deltagarna maträtter med gott humör i växlande väder. Det är lite för hårda kycklingbitar här och för snålt med salt där. En gryta blir för vattning och en chokladdessert kollapsar – men i stort verkar alla nöjda med sina menyer. På kvällskvisten bjuder Eric på öring (urtagen men inte filead) och visar ett enkelt och bränslesnålt sätt att tillaga den.
Så går den första dagen med matlagning, prat om tips och tricks och en kortare vandring med kungsörnsmöte och fjällutsikt. I den sista kvällssolen kryper deltagarna, trötta och mätta, in i sina tält och somnar till ljudet av en grymtande renflock som traskar runt i lägret.
I morgon väntar mer matlagning och en lektion om vattenrening. Sedan kommer Eric Tornblad att baka en citronsockerkaka på stormköket. Men det blir en överraskning.

Våra böcker i urval...