Referenser


SKOGSBAD

Jag skulle vilja skriva att det är sååå skönt med ditt avslappnande, inbjudande och supersnälla och inspirerande sätt, att det är så härligt att få ta del av hur du verkar tycka att naturen är som Gröna Lund, Liseberg och Leos Lekland är för ett barn. Man blir bubbligt glad av att hänga med dig i skogen och att du är så generös med det du har erfarenheter av. Att du vill dela med dig från hjärtat och själen. Tack för det!
Hanna Olsson

Det var supersmart av mig att unna mig detta … helt ljuvliga dagar i fantastisk skog med en fin liten grupp! Är det söndag idag? Å nej, då är det ju slut snart.
Magdalena Sabel

Känns som om kropp och själ har blivit smekta från insidan.
Anonym

Allt var väl genomtänkt och förberett. Det som troligen gjorde mest intryck på mig var ändå skogsbadandet. Så enkelt och härligt, en gammal kunskap som aktualiserats. Sinnesupplevelserna förstärks i skogen, absolut.
Kicki Höckerdal

FÖRELÄSNINGAR, KURSER OCH WORKSHOPS

Så fantastiskt att 24 personer anställda från kommun och landsting fick förmånen att få lära sig mer om hur vi kan ta hjälp av naturen i vårt arbete med att möta människor i skola vård och omsorg. Oavsett om vi arbetar som lärare, behandlare, pedagog, socionom och så vidare fick vi flera viktiga verktyg i hur vi kan skapa möten som upplevs bekväma och trygga med naturens hjälp.
Lena Stenvall, projektledare, Skellefteå kommun (landsting/kommun, en och en halv dag)

Jag är mycket nöjd med din insats. Det var en verkligt positiv upplevelse, vilket deltagarnas utvärderingar vittnar om. Upplägget gav bra blandning av teori och praktik, och dina och Eva Sahlins perspektiv stärkte varandra på ett bra sätt … Jag tycker om den positiva ton som du höll genom programmet. Inte minst den stora generositet med vilken du delar dina kunskaper, material och praktiska tips. Kändes lyxigt och jag tror att många blev inspirerade av detta sätt att tänka!
Lena Malmström, Centrum för naturvägledning, Uppsala (lunch till lunchkurs för naturvägledare)

Under en heldag fick vi ta del av både föreläsning och praktiska moment. På ett fängslande sätt beskrev Åsa naturens betydelse både utifrån aktuell forskning och egna erfarenheter … Vi är glada för vår dag med Åsa och att vi fick ta del av hennes gedigna kunskap och erfarenhet!
Gabriella Åberg, lärare på Helsjöns Folkhögskola

Tack! Det blev himla fina dagar och alla jag pratat med är väldigt nöjda med dig, både inne och ute. Jag tyckte det var väldigt roligt att höra dig ”live” och har fått med mig mycket jag kan använda … Gott flow i pratet, du höll tiderna, tja, en väldigt bra föreläsning, helt enkelt!
Camilla Sundberg, trädgårdsterapeut, Sjöviks församling (en och en halv dag om natur och hälsa för privatpersoner och professionella)

Det uppstod en fin förtrolighet mellan oss åhörare och dig där i föreläsningssalen. Vi hade ju en massa egna erfarenheter och tankegångar, som du lät komma till tals. Tror aldrig jag hört så många svenskar yttra sig i en publik. Alla tillförde sin personliga synvinkel på den livsviktiga kontakten med naturen. Och så boken jag klokt nog köpte: Lugn av naturen. Den är rena terapin och en skönhetsupplevelse på samma gång.
Edith Rudholm, Svenska Naturskyddsföreningen, Örebro

Tack för en väldigt trevlig kväll, jag känner mig upplyft!
Katharina Saltberg, Åmåls bibliotek

Jag vill med glädje rekommendera Mats och Åsa som föreläsare i ämnen som trädgårdsterapi, natur, hälsa och naturens påverkan på hälsan. Vid en magisk afton i stora rotundan i Stadsbiblioteket i Stockholm, inför ett 100-tal åhörare, genomförde Mats och Åsa en synnerligen intressant föreläsning.
Göran Eriksson, ABF Stockholm

I Kungsörs kommuns hälso- och miljöarbete har vi den stora förmånen att samarbeta med Åsa och Mats Ottosson, författare och journalister med mycket goda kunskaper och erfarenheter av naturen som resurs för att främja hälsa. De har sedan 2006 vid många tillfällen hållit föredrag och workshops om natur och hälsa vid kommunens evenemang, både internt och externt.
Viveka Asplund, Kungsörs kommun

Jag tycker att det var en fantastiskt väl genomfört föredrag, såklart budskapet som så, men också (för en presentationsnörd som jag) hur väl du använder tiden på ett varierat sätt med ljud, bild, samtal.
Karin Magntorn, Vattenriket, Kristianstad

Underbart inspirerande! Bra blandning av fakta, tips och ren inspiration! Det blev mycket lyckat.
Ida Lindecrantz, Anhörigcentrum, Uppsala

En fantastiskt inspirerande föreläsning som ger många aha-upplevelser och öppnar ögonen för det självklara.
Annika, Uppsala

Eleverna uppskattade ditt föredrag och dina övningar jättemycket. Vi hoppas kunna anlita dig igen.
Lena Welén-Andersson, verksamhetschef, Alnarps rehabträdgård

Tack för din personliga och prestigelösa introduktion till Lugn av naturen. Utan flum!
Anonym

Tack för en inspirerande föreläsning och en härlig tankepromenad i -20 grader och med en halv meter snö runt om oss. Det blev en härlig ”Måbraeftermiddag”. Hoppas att ni kommer tillbaka hit.
Christina Hultman, Åsens by

Tack för en väldigt trevlig och lärorik kurs! Fick mycket inspiration och idéer för framtida guide-verksamhet.
Daniel Gustafson, länsstyrelsen Örebro

Varmt tack Åsa för en helt fantastiskt Lugn av naturen kurs/helg. Jag har verkligen fyllt på både inåt och utåt. Du gav det bästa av allt jag kunde önska som människa och naturguide. Jag har fått massor av inspiration att fortsätta mina kurser och naturvandringar. TACK!
Carina Smedberg, Falun

QIGONG

Tack för en härlig helgkurs, särskilt qigongövningarna i naturen. En känsla av att vi är en helhet infann sig!
Katrin

I suverän takt, fast och bestämt med utrymme för improvisation har Åsa lett oss in i taichi qigong 18 rörelser. Jag trodde inte jag skulle klara detta!
Anonym

Underbart skönt med taijiqigong 18 rörelser, bara positivt att säga om dig som instruktör; behaglig, lugn röst. Du har lärt mig fokusera mer på här och nu fast det ibland kan vara svårt, men övning ger färdighet.
Karin Edin, Stora Sundby

Du är en klurig pedagog och jag har varit trygg i qigonggruppen. Jag har kunnat göra övningarna utan krav, och jag kan i tankarna använda mig av dem för inre ro. Jag ser fram mot en fortsättning.
Birgitta Pettersson, Stora Sundby

När jag blev sjuk och blev tvungen att opereras upplevde jag att jag hade ett bra verktyg att ta till när det blev jobbigt. Detta gällde både andningsövningarna och qigongen.
Gun Levin, Stora Sundby

Jag är glad och lugn varje gång jag kommer hem från qigongpasset!
Anne Sandström, Stora Sundby

Våra böcker i urval...