Qigong och taiji


ALLMÄNT
Qigong (eller chi gong) är en kinesisk hälsogymnastik med flertusenåriga anor som räknas som en del av den traditionella kinesiska läkekonsten tillsammans med bland annat akupunktur och örtmedicin. Qi (eller chi) betyder fritt översatt livskraft eller energi och gong betyder övning eller arbete.
Här i väst används qigong bland annat som avstressande och stärkande friskvård på vårdcentraler och sjukhus. Den nyttjas även vid behandling eller som komplement till annan vård mot yrsel, kronisk smärta, fibromyalgi, huvudvärk, stressproblem med mera.
Träningen sker ofta i grupp, men fungerar också utmärkt som individuell träning med eller utan cd eller dvd som stöd.
Qigong är relativt lätt att lära. Träningen utförs oftast stående, en långsam, mjuk rörelse upprepas ett antal gånger och följs sedan av andra i en särskild ordning. Gående, sittande och liggande övningar ingår också.
Det finns tusentals olika former av qigong. Några av de vanligaste här i Sverige är taiji qigong 18 rörelser (som vi praktiserar), zhineng qigong och qigong enligt biyun-metoden.

Taijiquan (eller tai chi chuan) kallas oftast bara taiji eller tai chi och är en urgammal kinesisk kampkonst som så småningom utvecklades till en folklig träningsform i Kina. Tai betyder den stora, oändliga, chuan betyder knytnäve.
I tai chi rör man sig mjukt och flödande och positionerna följer på varandra i en viss ordning samtidigt som man förflyttar sig. Det finns varken en början eller ett slut på rörelserna, de flyter in i varandra. Det inre ska vara stilla som ett berg, det yttre rörligt som vatten, sägs det.

I både qigong och tai chi ingår många rörelser som är inspirerade av de vilda djurens rörelsemönster. De kombineras med en avslappnad och medveten andning. Båda rörelseformerna sägs stimulera till självläkning genom att frigöra och odla livsenergin, qi. De meditativa rörelserna och andningen anses lösa upp blockeringar i meridianerna (energikanalerna) som enligt den kinesiska medicinen löper genom hela kroppen.
Qigong och tai chi tränar kroppen genom att förbättra andningsförmåga, rörlighet, koordination, balans, muskelstyrka, hållning och kroppskännedom. Samtidigt övar man – ur ett psykologiskt perspektiv – kroppsmedvetenhet, uppmärksamhet, tålamod, lekfullhet, självkänsla.

När man väl lärt sig en tai chi- eller qigongform (det finns mängder av olika varianter av olika svårighetsgrad) kan man enkelt praktisera hemma. Återkommande träning i grupp är också bra, kan ge en extra energikick och göra så att träningen (även den på hemmaplan) verkligen blir av. Att då och då träna med en erfaren instruktör för att fylla på kunskapen om rörelserna ökar nöjet och nyttan ytterligare.
Den bästa effekten mot stress får man enligt forskningen i en miljö med lugnande ljud där man med avslappnat sinne släpper taget om allt annat och fokuserar enbart på energiflödet i kroppen och de mjuka rörelserna. Det tycks vara så att antalet träningstillfällen är mindre viktigt för effekten än hur koncentrerad man är när man väl gör sin qigong.
Båda träningsformerna är lätta att utföra i det fria, man behöver bara ett par bekväma skor, om man inte kan eller vill vara barfota. I qigongen kan man stå på ett liggunderlag om det känns kallt om fötterna.
Idrottsforskaren John Jouper vid Örebro universitet säger i vår bok Lugn av naturen att han tycker att de långsamma träningsformerna passar bra att göra i naturen eftersom de öppnar och skärper sinnena.
– Qigongen förstärker effekten av naturen, säger han. Men det är också
tvärtom: att naturen förstärker effekten av qigongen.

TAIJI QIGONG 18 RÖRELSER
Taiji qigong 18 rörelser består av arton mjuka, långsamma rörelser som man gör i en bestämd ordning. När man gör hela formen i ett svep gör man oftast varje rörelse sex gånger (eller tolv för några av dem) efter varandra innan man går vidare till nästa. Rörelserna kombineras med lugn andning och lärs ut steg för steg. Träningen upplevs sällan som fysiskt påfrestande.

Taiji qigong 18 rörelser skapades i Kina av qigongmästaren Lin Hou-Sheng 1979 och inkluderar rörelser från yang-stilen inom tai chin. Den är idag spridd till många delar av världen.

Den som vill kan se olika varianter av taiji qigong 18 rörelser (kallas också taiji (eller tai chi) qigong shibashi) på film på www.youtube.com. På taichi18.com finns också information.
Rörelserna finns dessutom beskrivna i böckerna ”Qigong för hälsa, kropp och själ” av Marianne Telford, ”Qigong – så finner du din inre energi” av Michael Tse och ”Qigong – hjälp i vardagen” av Liane Schoefer. Lägg märke till att olika instruktörer gör rörelserna på lite olika sätt, men att grunden är densamma.

BRA ATT VETA INFÖR TRÄNINGSPASSEN:
– Rörelserna görs långsamt, jämnt, liksom flytande. För att fånga känslan kan du föreställa dig att du rör dig i vatten, eller mot annat mjukt motstånd.
– Om du tycker att en rörelse är svår att göra eller gör ont utför den efter din förmåga, eller stå/sitt stilla och tänk att du gör rörelsen.
– Ha inga förutfattade meningar om vad som ska hända.
– Ha tålamod med dig själv.
– Jämför inte med andra, gör bara så gott du kan.
– Odla en anda av öppenhet och vänlighet mot dig själv (och de andra i gruppen).
– Om det blir för jobbigt att stå upp under hela qigongpasset, ta fram en stol och sätt dig en stund, du kan fortsätta med rörelserna i den positionen. Det går också bra att sitta hela passet.

Våra böcker i urval...