(Bonnier Fakta 2012)
Texter: Mats Ottosson
Illustrationer: Dan Zetterström
Fågeldagbok 2013
Ett år med fåglar
Förord ur Fågeldagbok 2013
På pappret börjar året den första januari. Men det är inte riktigt nyår förrän de första vårfåglarna kommer. Att plötsligt se sånglärkan hänga från sin osynliga tråd i himlen och veva, veva, veva sig sjungande uppåt är bättre än alla nyårsförverkerier.
Ja, med sånglärkan börjar året.
Nåja, det där är vår personliga åsikt, var och en får ha sin egen tideräkning. Men en sak kan nog de flesta instämma i: året är inte bara en räcka datum som mekaniskt bockas av kalenderblad för kalenderblad. Året är väder och vind, liv och lust, årstider som kommer och går. Och det finns inga andra som symboliserar detta bättre än fåglarna – de markerar växlingarna och levandegör kalenderåret.
Fågelbordets besökare och sidensvansarna i rönnen håller oss sällskap genom vintern. Vårens framskridande kan mätas i hur den ena flyttfågeln efter den andra anmäler sig till tjänstgöring. Sommaren fylls av nykläckta ungfåglar. Hösten är uppbrottstid; miljoner näbbar pekar söderut. Vintern är stillhet och återseendets glädje vid fågelmatningen: titta där är domherrarna igen!
Så läggs ännu ett år till handlingarna. Men vänta bara, snart hänger sånglärkan där i sin tråd och sjunger sig uppåt igen. Inget är sig likt, och allt är sig likt.
Fågeldagbok 2013 bejakar helt enkelt denna naturliga koppling mellan fåglarnas närvaro och årets gång.
Låt er inte luras av det begränsade formatet. Boken är en coffeetable book i ordets bästa betydelse. En bok man har nära sig i vardagen: vid kaffebordet, i köksfönstret, i handväskan. Det är i alla fall så vi vill se den.
Nu har vi gjort vårt: illustrerat och skrivit. Nu är det er tur. Boken är ju i allt väsentligt fortfarande oskriven.
Den som vill sätta varje dags väder på pränt hittar högst upp vid varje datum ett utrymme för dagens temperatur samt fem små symboler för soligt, mulet, regnigt, snöigt respektive dimmigt. Ringa in den symbol som passar bäst.
Men framförallt väntar boken på era dagboksanteckningar. Den som håller i pennan bestämmer förstås själv om det ska föras bok över vardagens små och stora händelser eller över vilka fågelarter man sett.
Ibland är det förresten samma sak.
Dan Zetterström
Mats Ottosson