SKOGSBAD, QIGONG & FÖREDRAGJag – Åsa Ottosson – är författare och journalist med natur och hälsa som expertområde, men jag är också GIH-utbildad idrottslärare. Jag håller gärna föreläsningar om kopplingen mellan natur och hälsa (läs mer nedan) men tycker också om att leda uteaktiviteter som skogsbad (Läs mer om skogsbad här), guidade naturhälsovandringar och liknande, men också meditation och qigong, helst i det fria. Längre ner på sidan kan du läsa om olika sätt att skräddarsy arrangemang och utbildningar. Där hittar du också referenser.

Jag har skrivit fyra böcker om naturens betydelse för hälsan (Naturkraft (2006), Trädgårdsterapi (2010), Lugn av naturen (2013) och Närmare naturen (2020)) men också skrivit faktatexter om naturhälsoforskningen till bland andra SLU:s Nordic Nature Health Hub (läs mer här) och en rapport till Naturvårdsverket i samma ämne (den kan laddas ner gratis här).

Sedan 2006 föreläser jag och håller workshops och kurser på olika håll i landet. Jag gillar också det klimat- och pandemismarta sättet att föreläsa: via Zoom eller liknande webplattform.

Föreläsningar

NÄRMARE NATUREN/LUGN AV NATUREN

Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag. Men hjälpen kan finnas runt hörnet – att återhämta sig i naturen är effektivt, gratis och lättillgängligt för de flesta.
Jag inspirerar med både fakta, forskning och personliga berättelser åhörarna att använda naturvistelser mot vardagsstress och som hjälp vid livskriser. När jag vänder mig till beslutsfattare och tjänstemän pratar jag gärna om naturen som verktyg för folkhälsa och om vikten av tätortsnära natur. När jag har vård-, skol- och omsorgspersonal eller liknande framför mig berättar jag bland annat om enkla naturaktiviteter som ger både dem själva och deras patienter/elever/boende återhämtning, och visar på hur man på olika sätt kan ta in naturen inomhus. Jag anpassar alltså föreläsningen till målgruppen.

Workshops

SKOGSBAD/MINDFULNESS I DET FRIA

Vill du och din arbetsgrupp ha en näranaturenupplevelse? Hitta lugnet i det gröna? Jag leder enkla, fokuserande, avslappnande övningar i världens närmaste, vackraste och mest prisvärda spa – naturen. Är vi i en skog kallas aktiviteten för skogsbad. Jag leder skogsbad på mitt sätt, men är mycket inspirerad av japansk shinrin-yoku efter en treveckors studieresa till Japan häromåret. Uteqigong (se nedan) passar också in här, liksom Cirkelträning för själen.
Lämplig tidsåtgång: minst 2 timmar
Kombineras gärna med föredraget Närmare naturen/Lugn av naturen 
Vad är skogsbad?
Skogsbad för mig

UTE/SKOGSQIGONG – ENERGIKICK I SLOW MOTION

Prova på en enkel och skön qigong som baserar sig på qigongformen taiji qigong shibashi (18 rörelser). Grunden är skonsam kinesisk hälsogymnastik med långsamma rörelser och medveten andning. Jag tolkar qigongen på ett sätt som passar både stressade yrkespersoner och naturnjutare och föredrar att göra den utomhus för att deltagaren både ska kunna ta del av qigongens och naturens lugnande effekter på samma gång.
Upplägget varieras efter önskemål.
Lämplig tidsåtgång: minst en timme
Läs mer om qigong och se en instruktionsfilm här

ATT GUIDA ANDRA TILL LUGNET I NATUREN 

Detta är en workshop för arbetsgrupper som vill ta naturen till hjälp i yrkeslivet på ett eller annat sätt. Kanske är ni ett gäng mindfulnessinstruktörer eller naturguider som vill utöka verktygslådan, eller friskvårdsansvariga eller omsorgsanställda som vill får inspiration till att motivera arbetskamrater, aktivitetsdeltagare eller boende. Eller något annat.
Här pratar vi mycket om motivation och inspiration. Du får mängder av tips på hur man kan få människor att varva ner och öppna upp för naturupplevelser, som exempelvis skogsbad, och får träna på att leda enkla, lugnande övningar, och mycket annat.
Denna workshop/kurs anpassas självklart till den grupp det gäller och kan gärna kombineras med en föreläsning.
För kostnadsförslag, kontakta mig på asa@ottossonochottosson.se, 070-610 33 31

Skräddarsydda aktiviteter och utbildningar

Med mina snart tjugo års fördjupning i teori och praktik kring natur och hälsa kan jag också fungera som rådgivare/konsult till aktörer inom ekoturism och till kommuner som vill lyfta fram sambandet mellan natur och hälsa i olika verksamheter. Jag skräddarsyr dessutom utbildningar för personalgrupper som vill använda naturen som friskfaktor i olika sammanhang.

Jag ger om så önskas individuell handledning för dig som arbetar praktiskt med natur och hälsa.

För kostnadsförslag, hör av dig till mig på 070-610 33 31 eller asa@ottossonochottosson.se

Referenser

Några av dem som använt sig av mina tjänster är Centrum för naturvägledning (SLU Uppsala), Naturum Vattenriket i Kristianstad, SNF Örebro, Nordens ark, Be Change, Länsstyrelsen Västra Götaland, bibliotek, församlingar, folkhögskolor och kommuner (bland andra Örnsköldsvik, Skellefteå, Kungsör, Eskilstuna och Arboga).

Tack för mycket fina dagar där din goda insats var helt avgörande för deltagarnas positiva upplevelse/feedback. Det var precis lika trevligt och positivt för oss att få jobba med dig som vi hoppats och trott … Personligen gillade jag särskilt hur du ”tog med” gruppen på din upptäcktsfärd i Japan – jättefin och inspirerande presentation … Du är en stor inspirationskälla för många.”
Eva Sandberg, Centrum för naturvägledning, SLU

Här finns fler referenser

 

 

 

Våra böcker i urval...