(Bonnier Fakta 2013)
Texter: Mats Ottosson
Illustrationer: Dan Zetterström

Fågeldagbok 2014

Varför just fåglar?

Förord till Fågeldagbok 2014

Det är något särskilt med fåglar.
Vi människor tycks ha en särskild mottaglighet för det fåglarna gör; inga andra medvarelser i den vilda naturen kan få hjärtat att värmas och pulsen att stiga på så många av oss. Inga vilda djur har fler vänner.
Men vad är det egentligen som gör dem så speciella? Det finns flera svar på den frågan.
Fåglar kan sjunga. Alla fåglar låter måhända inte som musik i våra ögon ¬– men många gör det. Och även när lätena inte låter som sång i snäv bemärkelse, kan de ändå få de fina håren på armarna att resa sig i vällust. Fåglarna är landskapets soundtrack: nattskärrans surrande ger sommarnatten en särskild laddning, ljungpiparen skapar kalfjällets speciella stämning, storlommens rop är den skogomkransade klarvattensjön.
Fåglar är vackra. Eftersom många arter flörtar med varandra med utseendets hjälp har evolutionen gjort dem till en färgsprakande djurgrupp, ibland fullt i klass med dagfjärilar och korallrevsfiskar. Även om fåglarnas skönhet är ämnad för den egna artens ögon, är det fritt fram för oss att njuta också.
Fåglar kan flyga. De har vingar, det har inte vi. Därför blir fåglarna en tacksam symbol för drömmen om att obehindrat kunna korsa alla gränser och barriärer. Flygförmågan borgar också för ständiga överraskningar. En sibirisk tiger knallar inte vilse och dyker upp i Sverige, men sibiriska fågelarter gör det. Varje år dyker tidigare osedda fågelarter upp innanför våra gränser.
Flygförmågan ger dessutom fåglarna ytterligare en egenskap som gör dem särskilt svåra att motstå. Medan uttrar, lodjur, vargar och andra lättälskade däggdjur skyggt håller sig undan från våra blickar är fåglarna synliga. De vet att de kan flyga iväg om vi kommer för nära. De vågar leva sina liv inför våra ögon. Vi kan se dem gnabbas och flörta, bygga bon, mata ungar, lära sig flyga, flytta till söder och återvända. Vi kan lära känna dem.
Det är därför skådandet av fåglar inte behöver stanna vid att man betraktar. Det kan bli en relation. Rentav en vänskap.
Låt gärna din vardag och fåglarnas mötas i denna fågeldagbok: en kom-ihåg-anteckning om ett förestående tandläkarbesök sida vid sida med en notering av den första sjungande koltrasten. Beblanda dig med fåglarna helt enkelt, både här i boken och i verkligheten. Det kommer att skänka dig åtskilliga glädjestunder.
Så fungerar det i alla fall för oss.

Dan Zetterström
Mats Ottosson

Våra böcker i urval...