(Wahlström & Widstrand 2006)
Texter: Åsa och Mats Ottosson

Boken är slutsåld.

Naturkraft

– om naturens lugnande, stärkande och läkande effekter

Vi har arbetat i drygt femton år som journalister med natur som favoritämne, och har ofta skrivit om naturvård i olika former. Många gånger är det ungefär samma historia i olika tappningar. En bit hotad natur eller en hotad art får hjälp av hårt kämpande människor. Det är en viktig berättelse som måste skrivas gång på gång. Men undan för undan har vår nyfikenhet väckts på en annan sorts ”naturvård”. Det är en naturvård som går i motsatt riktning. Den handlar inte om att vi hjälper naturen – utan om att naturen hjälper oss.

Denna underström i vår relation till naturen är betydligt mindre omskriven än den etablerade naturvården. Och det är inte det enda område där naturens sätt att påverka vår hälsa hamnar på undantag. Även i bokhandelns hyllor med böcker om stresshantering och självhjälp är naturens lugnande, stärkande och läkande effekter märkvärdigt frånvarande.

Den luckan vill vi göra vad vi kan för att fylla ut med den här boken. Vi hoppas att den ska inspirera till fler naturvistelser – på balkongen, i parken, på stranden, i skogen, allt efter tycke, smak och tid. Även om många redan har en intuitiv känsla av att man mår bra i naturen, kan det vara befogat att med hjälp av forskningsrön och privatpersoners berättelser sätta ord på vad som faktiskt finns att vinna på att gå ut. Det handlar inte bara om att få frisk luft, det handlar om någonting djupare än så. Vi vill påminna om att naturen kan vara en skön terapisoffa. Ett gratis spa. Ett vackert andaktsrum.

Våra böcker i urval...