Friluftsliv 4/2010
Text: Åsa Ottosson
Förhöj naturupplevelsen med qigong
Visionär. Hålliform-pionjär. Sjukgymnasten och qigonginstruktören Bibbi Westin från Lidingö fyller snart 85, men är fortfarande aktiv som främjarledare med blick och känsla för natur och hälsa.
Koncentrationen är total i gruppen av människor som sitter utspridda på stolar i den rymliga lokalen. Det är knäpptyst och många blundar. Bibbi Westin har fattat posto längst fram som så många gånger förr.
– Stillhet, närvaro, tålamod och tanketräning, säger hon. Det är nyckelord för det vi håller på med. Kom ihåg att det duger med lite, och att man inte ska jämföra sig med någon annan.
Träningspassen på onsdagarna i Friluftsfrämjandets och Hjärt- och Lungsjukas lokalavdelnings lokal är välbesökta. De lockar personer i olika åldrar, mest pensionärer, som har alla någon typ av kroppslig skavank eller mår dåligt av stress.
Bibbi Westin blandar sjukgymnastens verktyg Basal kroppskännedom med den kinesiska hälsogymnastiken qigong och en dos närvaroträning och skapar på så sätt ett program som hon i många år serverat både aktiva medlemmar och blivande Hålliform-ledare. Nu har hon varvat ner och dragit ner engagemanget till att leda den här gruppen. Med ålderns rätt – kroppen säger ifrån. Den före detta elitgymnasten och seglaren går numera med stavar även till vardags och sitter på en stol en stor del av tiden när hon med pondus leder träningspasset. Men sitter ner gör å andra sidan alla hennes adepter också.
– Jag får mycket tillbaka här, säger Bibbi. Så jag kämpar på ett tag till.
Bibbi Westins första kontakter med främjandet togs på 1970-talet när hon sökte vettiga fritidsaktiviteter till sina barn. Hon och familjen bodde då på Gärdet. Bibbi ringde, fick Eva Johansson på tråden, och öste ur sig sitt missnöje med att hon inte kunde hitta en enda Mullegrupp i Stockholms parker.
– Du som tycker så mycket – gör något själv du! sa hon, berättar Bibbi. Så det gjorde jag.
Men det blev inte barnaktiviteter, utan Hålliform, en verksamhet med friskvård och rehabilitering på programmet som var som gjord för en sjukgymnast. Starten blev promenader på Gärdet några kvällar i veckan med deltagare som var hennes egna färdigbehandlade patienter. Det var Fysisk Aktivitet på Recept, 25 år innan begreppet lanserades stort inom svensk sjukvård.
Bibbi tyckte att det kändes naturligt att engagera sig i en förening med natur på programmet som inte var inriktad på prestationer och tävling.
– Det där med att njuta i naturen har jag i mig sedan barnsben.
Flyttlasset gick till Lidingö, Bibbi gick Hålliforms ledarutbildningar och var med och utvecklade konceptet lokalt, på distrikts- och riksnivå. Men det där med att det bara skulle handla om fysisk kondition räckte inte för henne. Hon ville ha med hela människan i verksamheten. Men hur tränar man psykisk kondition?
Bibbi intresserade sig för avspänning, andning och hållningsträning och kom via en patient inom företagshälsovården i kontakt med den kinesiska rörelsekonsten tai chi. Under resor till USA och Kina fick hon chansen att prova på, och hemma fortsatte hon sedan träningen. Eftersom tai chi passar utmärkt att utföra utomhus, tyckte Bibbi att den skulle platsa som verksamhet i främjandet. Men hon insåg snart att tai chi är lite väl svårt för Hålliforms målgrupp. Det fick bli qigong istället, som är mindre komplicerad. På den vägen är det.
Förra året fick Bibbi Westin ta emot Järnmedaljen ur HM Konung Karl Gustafs hand, ett bevis för hur uppskattat hennes arbete är inom främjandet. I tacktalet tog hon förstås chansen att propagera för sina hjärtefrågor.
– Jag efterlyser inslag av sinnesträning i verksamheten, säger hon. Kanske ett slags ”Mulle för vuxna”, där man tränar medveten närvaro i naturen. Kineserna har praktiserat det i tusentals år. Amerikanerna kallar det för mindfulness, och har gjort en stor grej av det. Här i Sverige följer vi efter.
Man kan väl säga att tiden har hunnit i kapp den framsynta Bibbi Westin. Äntligen. Hon hoppas att Hålliform, eller Hållihälsan som hon hellre vill kalla det, tar fart igen.
– Vi måste sluta springa förbi naturen. Om vi bara stannar upp ett ögonblick så finns mycket kraft, energi, lust och glädje att hämta där. Det är ett förnämligt sätt att stärka den psykiska konditionen.