3 tips för löpning mitt i livet

Publicerat den: 22 juni 2014
IMG_0852

När jag i måndags återigen mötte en råget med ett kid i skogen började jag fundera. Varför har jag förunnats denna fantastiska syn tre gånger inom loppet av några veckor? Är rådjuren extraordinärt många eller har jag helt enkelt haft tur?
Båda dessa förklaringar kan vara sanna, men det finns en tredje också som jag tror är ännu viktigare. Närvaro. Det är mycket enkelt: det handlar dels om att vara där, dels om att verkligen vara där när man är där.
Detta går att praktisera i alla möjliga sammanhang, till och med när man motionerar. Att två av mina tre möten med rådjurskid samt ytterligare ett oräkneligt antal andra små och stora naturögonblick har inträffat under mina löpturer är ingen slump. Det beror på följande:
• Jag springer helst i skogen; mitt i terrängen, mitt i livet. Det exakta vägvalet styrs av lust och infall.
• Verkligheten är min spellista. Inga hörlurar ska stå mellan mig och taltrastens sång eller den brutna kvist som skvallrar om närvaron av ett rådjur.
• Jag tar inte tiden på min löpning. Inget prestationskrav ska hindra mig att sakta in och gå när jag vill gå och stanna när jag vill stanna.
Såhär när det sätts på pränt kan jag se att det låter som ett recept på medveten närvaro. Mindful running, liksom. Men dessa förhållningssätt är inte uttänkta, det har bara visat sig vara så jag vill ha det.
Det är tveksamt om detta gör mig till en bättre löpare, belöningen utdelas i en helt annan och mycket viktigare valuta: senast i form av rådjurskid.
Allt jag gjorde för att förtjäna det var att vara där.

Till ovanstående lista vill jag lägga ett fjärde tips som inte handlar om närvaro utan om att ta till vara. Jag försöker numera alltid ha med mig något att anteckna med: en telefon eller helt enkelt papper och penna. Ibland låser den fysiska rörelsen upp tankebanorna och släpper loss kreativiteten på ett sätt som sällan sker när man sitter still; tankarna rör sig i ett friare flöde som ibland kristalliseras till någonting som är värt att skriva ner och spara: en lösning på ett problem, en skön formulering eller rentav en hel liten text.
Den här till exempel.

blog comments powered by Disqus