Sänghäng

Turist nr 2/2018
Text: Åsa Ottosson
Foto: Fredrik Schlyter

Läs mer...

Obråttom i Lilla Sarek

Text: Åsa Ottosson
Foto: Roine Magnusson
Turist nr 2/2017

Den enda vandringsleden
Kolåsen–Anjan, cirka 34 km. Räkna med tre eller fyra dagar även om man kan gå leden på två. Längs leden finns två vindskydd men inga övernattningsstugor.

Dagsturer kring Kolåsen och Anjan
Gaallanavte (Dörrsvalen) – Utgå från Kolåsen. Stigen upp till den vackraste utsikten i trakten utgår från vändplanen på skogsvägen vid Storvallen, 6 km NV Kolåsen. Vägen är bommad, så man får gå dit eller hyra cykel på fjällhotellet.
Sommarleden mot Mansjön Utgå från skylten till höger om grusvägen strax NV Anjans fjällstation (det finns en liten parkering på vänster sida). Följ stigen uppåt, på en dryg halvtimme siktar man kalfjäll och strålande utsikter. Fortsätt gärna en bit; bestig lågfjället Klumpen eller gå vidare längs den markerade stigen uppåt Skäckerfjällen, där finns flera fina småvatten längs vägen. Vänd när du vill.
Gråsjön Från skifferladugårdsruinerna vid Gråsjön kommer man också relativt snabbt upp på kalfjället.
Storvallforsen
Paddla nästan hela vägen upp eller cykla till vändplanen på skogsvägen och gå resten. Möjlighet till bad i en naturlig pool vid Storvallforsen och dusch i Lappforsen strax ovanför.

Läs mer...

Orka torka

Text: Åsa Ottosson
Foto: Sara Mac Key
Turist nr 4/2016

Läs mer...

Vilda västern i Vemdalen

Text: Åsa Ottosson
Foto: Roine Magnusson
Turist nr 2/2017

Westernridning
Westernridning är en skonsam och relativt avslappnad ridstil för både häst och ryttare. Man använder så små medel som möjligt för att få hästen att lyda och styr med hjälp av sin egen kroppstyngd och tryck. Tygelns tryck mot hästens hals gör exempelvis att den svänger villigt och snabbt.
Ursprungligen användes denna ridteknik för strider till häst i 1400-talets Spanien. När spanjorerna koloniserade Sydamerika tog de både hästar och ridstil med sig över Atlanten och så småningom utvecklade nordamerikanska cowboys tekniken. Tyglarna hålls i en hand, den andra handen har ryttaren fri till att arbeta med. Sadeln är en stadig pjäs med sadelhorn som används för att surra sitt lasso kring när man fångat en kalv för att märka den.
Idag delas westernridning i Sverige upp i flera olika tävlingsgrenar där grunden är en lugn, trygg och harmonisk häst som med små hjälper (det ryttaren gör för att visa hästen var hen vill) gör exakt det ryttaren ber om. Det kan handla om att öppna grindar, välja ut en ko ur en flock, göra snabba stopp och vändningar med mera. Vill du veta mer kan du gå in på Westernryttarnas förbunds hemsida: www.wras.se

Läs mer...

Älskade hundliv (Matti Holmgren och Stina Svensson)

Turist nr 6/2015
Text: Mats Ottosson
Foto: Matti Holmgren

Läs mer...

Kanadensarens återkomst

Turist nr 5/2016
Text: Mats Ottosson
Foto: Roine Magnusson

Läs mer...

Träsmak

Turist 4/2014
Text: Mats Ottosson
Foto: Sara MacKey

Täljinspiration
• Tälj för kök och trädgård av Jögge Sundqvist – Inspirerande och praktisk bok om vardagsnära täljprojekt. Författaren är en av förgrundsfigurerna när det gäller slöjd med krokvuxet virke, kniv och yxa (www.surolle.se).
• Slöjden börjar i skogen av Lars Pettersson (red) m fl – Bok som tydliggör bandet mellan naturen och slöjden.
• Wisdom of the hands – Populär amerikansk sloyd-blogg av Doug Stowe (wisdomofhands.blogspot.se)
• Hemslöjd – Prisbelönt tidskrift om slöjd, folkkonst och hantverk med snygg form och läsvärda texter.
• www.kravallslojd.se – vild och fri portal för slöjd, design, konst och hantverk.
• www.365slojd.se – 365 saker att slöjda från Sveriges hemslöjdskonsulenter
• Pers mekaniska kabinett – En fast utställning med Per Helldorffs listiga och underhållande täljda maskiner kan ses i hans och hustrun Annas gamla lanthandel – Affären i Svalsjö – mellan Kisa och Malexander i Östergötland (www.helldorff.se).

Läs mer...

Jämtländska stickspår

Turist 5/2012
Text: Åsa Ottosson
Foto: Sara Mac Key

Läs mer...

Ur spår

Turist 1/2012
Text: Mats Ottosson
Foto: Roine Magnusson

Läs mer...

Tölt i Tiveden

STF:s årsbok 2011
Text: Åsa Ottosson

Läs mer...

Slå följe till Sylarna

STF:s årsbok 2011
Text: Mats Ottosson

Läs mer...

Låt tankarna vandra

STF:s årsbok 2011
Text: Mats och Åsa Ottosson

Läs mer...

Älskade utedass

Turist 3/2011
Text: Mats Ottosson

FAKTA
Ordet dass är en försvenskning av tyskans “das Haus” – huset. Andra benämningar är hemlighus och torrklosett, TC (till skillnad från vattenklosett, WC). En bajamaja är ett varumärke för en portabel offentlig toalett som ofta används vid tillfälliga utomhusevenemang. En mulltua är ett modernt dass där restprodukterna komposteras direkt i kärlet.

 FEM KÄNDA DASS
• von Echstedska gården, Värmland. Landets mest berömda utedass byggdes 1762–64 och har plats för fem vuxna och två barn. Takmålningarna visar godsherren och godsfrun mitt i en sittning. Uppassare väntar med linnelappar i högsta hugg.
• Ornässtugans dass, Dalarna. Det ska vara osagt om det ligger någon sanning i legenden om att Gustav vasa firade sig ner med lakan genom utedasset och därmed undkom sina förföljare. Den timrade 1500-talsbyggnaden är likväl sevärd.
• Apertins kabinett, Värmland. Herrgårdsdass som invigdes med ett oförglömligt kafferep för femton damer och en karl. Tapeterna var så fina att en våd numera finns i Nordiska Museets samlingar.
• Kottedasset på Fårö. Ursprunget är en ritning till en tävling 1977. Snygg men obyggbar, ansågs det. Franz Hrdlicka bevisade motsatsen när han byggde en egen kotte som kan besökas på Facebook där “Kottedasset på Fårö” har egen fanclub.
• Bröllopsdasset. Ett falurött dass skänktes till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling av en känd svensk tillverkare av sanitetsporslin i samband med bröllopet 2010. Var paret placerat sin tron är inte känt.

Läs mer...

Kartkärlek

Turist 4/2010
Text: Mats Ottosson

Läs mer...

Into the wild fjällen

Äventyrliga familjer 4/2010
Text och foto: Mats Ottosson

Läs mer...

Konsten att hitta

Turist 2/2009
Text: Mats Ottosson

Läs mer...

Sinne för snö

Turist 1/2009
Text: Mats Ottosson

Läs mer...