Bråttomknölar

Publicerat den: 15 oktober 2015

Det är erkänt svårt att hitta nålar i höstackar, men det går. Särskilt om det på nålen sitter en flagga som sticker upp ur höstacken och skvallrar om att: här är den!
Detta blev jag varse för inte länge sedan.
”Nålen” är i detta fall svampen hjorttryffel. ”Höstacken” är myllan under granarna i en vanlig svensk barrskog. Det är i sådana miljöer den trivs, denna märkliga underjordiska svamp vars fruktkroppar (underst på bilden här ovanför) liknar hårda bruna testiklar och därför förr användes som afrodisiakum för både folk och fä. Därav de dialektala namnen kåtkula och bråttomknöl. Efter inmundigandet fick kon bråttom till tjuren, om ni förstår.
Svampar som aldrig visar sig ovanför markytan är av förklarliga skäl svåra att hitta. Liksom nålar i höstackar. Men i detta fall får man alltså hjälp. En annan svamp – smal svampklubba – har som affärsidé att parasitera på just hjorttryffel. Svampen (överst på bilden här ovan) invaderar hjorttryffelns underjordiska knölar och äter upp dem inifrån. Samtidigt skickar den upp sin egen klubbformade fruktkropp ovanför markytan för att sprida sina sporer i skogen. Och plötsligt är den osynliga hjorttryffeln inte osynlig längre.
Det var då jag dök upp, fick se svampklubborna, drog mig till minnes vad jag läst och krafsade mig ner i jorden tills jag för första gången i mitt liv fick se en livs levande hjorttryffel.
Sedan fick jag bråttom hem. Jag drabbades av en sådan obetvinglig lust att berätta.

blog comments powered by Disqus