Boktips från ett fullfjädrat skrivbord

Publicerat den: 28 februari 2016

Innan jag gör en välbehövlig städning av skrivbordet efter manusarbetet med Fågeldagbok 2017 (ja, här är vi minsann ute i god tid) tänkte jag att jag skulle berätta lite om vilka böcker och andra publikationer jag har haft inom armlängds avstånd under arbetet. Även om fågeldagbokens texter bara är korta små spånor är de inget jag kan snyta ur mig utan att hämta kunskap och inspiration från exempelvis:

• Fåglar i Sverige av Erik Rosenberg. Utkom första gången 1953 men är oöverträffad när det gäller spirituella och träffsäkra artbeskrivningstexter.
• Fågelguiden av Dan Zetterström m fl. Fågelhandböckernas fågelhandbok.
• Orre, trast och trana – om fåglars namn av Lennart Nilsson. Alförrädare, gluttsnäppa och steglits – ibland undrar man verkligen hur de fått sina namn. Här finns svaren.
• Fåglar i Sverige – antal och förekomst av Sveriges ornitologiska förening. En forskargrupp har sammanställt hur många par det finns av alla svenska arter, och vartåt det pekar. Ett mastodontverk.
• Vinterfåglar av Lars Jonsson. Mästerakvarellisten på Storsudret närstuderar fågellivet runt sin vintermatning. Personliga texter som handlar om både fåglarna som sådana och om målarens vedermödor för att fånga deras exakta färger och karaktärer.
• Fågelgrannar av Staffan Ulfstrand. Evolutionsbiologiveteranen redovisar forskning om våra vanligaste fåglar.
• Eldögon av Patrik Olofsson och Nattens tysta jägare av Felix Henintzenberg & Tom Shandy. Det måste ha varit lite snopet för upphovsmännen att de kom med två så fina böcker om ugglor nästan samtidigt. Som läsare gläds man dock. Ugglor kan man inte få nog av.
• Om fåglar i Sverige av Lars-Åke Janzon. Lite färre arter men lite mer fakta om varje än i fälthandböckerna. Staffan Ullströms illustrationer är mycket fina.
• Tidskrifterna Vår fågelvärld, Fågelvännen och Fågelåret samt nyhetsinläggen och de utmärkta artporträtten av Anders Wirdheim på www.birdlife.se. Sveriges ornitologiska förening är en förnämlig och oumbärlig folkbildare.
• Handbook of the birds of the world. Det var en glädjestund när jag upptäckte att mitt hemmabibliotek i Eskilstuna har detta mastodontverk på sina referenshyllor, ty jag har inte råd att köpa dessa underbara men svindyra böcker själv. Ännu gladare blev jag när jag upptäckte att jag för några hundralappar kunde få alltihop hem till mig via ett abonnemang i www.hbw.com

blog comments powered by Disqus