Psykiatrikern Jill Taube: Träning kan vara som tandtråd

Publicerat den: 4 november 2011

Passar det alla att motionera?
JT: Nästan alla mår bra av det. Och många tycker att det är roligt och härligt. Men för vissa människor kan träning vara som tandtråd. Det känns fräscht och man vet att det är bra, därför gör man det. Men man tycker aldrig att det är riktigt kul.

Varför är det så svårt att börja träna när man är ovan?
Vi är i grunden ganska bekväma av oss och spar på energi när vi kan – kanske är det en instinkt som är nedärvd. Men vi kan sätta oss över den där latheten om vi vill. Men det räcker inte med att vi vet att vi borde, bara kunskap får sällan någon att ändra beteende. Man måste tro att man vinner något på det också. När man sen väl börjar träna fattar man att det kan ge ungefär samma lustkänslor att träna som att äta en kanelbulle eller skrapa en vinstlott. Då är det lättare att fortsätta. Men bär man på en ryggsäck av allvarlig psykisk ohälsa eller sjukdom från början så är det svårare att komma igång. Då kan man behöva stöd från sjukvården.

Är det alltid dåligt att vara deppad och nedstämd?
Nej, inte om tillståndet bara varar en kort tid. Det kan vara bra att skärma av sig lite från omvärlden ibland, gå in i sig själv och ta det lugnt. Vi borde faktiskt ge det mer utrymme i livet, det är ett slags skydd som man behöver mellan varven.

Hur håller du själv ditt inre grådask stången?
Jag rör mig mycket i vardagen, går och cyklar, jag behöver det annars mår jag inte bra. Det roligaste jag vet är att dansa. Det är som knark – jag bara måste ha det! Jag blir tokig om jag inte får dansa på några veckor.

Dina bästa tips mot höstdepp?
1. Se till att komma ut medan det är ljust på dagarna.
2. Mys gärna i soffan, men belöna dig sedan med rörelse.
3. Ta paus, sätt på musik och dansa eller gympa lite. Det räcker med en halv låt för att man ska känna sig piggare.

Jill Taube är en dansant psykiater som arbetar med att sprida och utveckla metoden Fysisk aktivitet på recept. Hon är knuten till Stockholms läns landsting och författare till Själ och kropp – rörelse för psykiskt välbefinnande. Här kan du se en intervju med henne i TV4:s morgonprogram.

blog comments powered by Disqus