Hört talas om påsktomater?
Jag har läst två intressanta böcker om mat och hälsa på sista tiden: Hjärnkoll på maten och Hjärnkoll på vikten av Gunilla Eldh och Martin Ingvar (Natur & Kultur).
Läs! säger jag bara. Läs!
Strunta i tillfälliga dieter! är budskapet. Krångla inte till det. Dumpa mikron, laga mat själv. Sötsaker och skräpmat korrumperar hjärnan – den vill bara ha mer! Hjälp den att lära om! Tipsen om hur man gör är konkreta och lätta att följa för den som vill.
En liten snygg gör så här-film på hemsidan www.hjarnkoll.com späder på och utvecklar böckernas tankar om att
– Fett är fint
– Kött från djur som betat gräs och örter är bäst
– Fisk gör hjärncellerna spänstigare
– Ägget har allt
Det är nåt med tilltalet och urvalet av fakta och forskning som gör att hjärnkoll-böckerna funkar för mig när andra böcker om mat och hälsa har svårare att nå fram. Kanske är att det är enkelt och bra skrivet, troligen tack vare Gunilla Eldh, som är medicinjournalist. Och så är det Martin Ingvars pondus i frågan. Det känns som om man vet att han har hjärnkoll på detta (det borde han ha, han är ju hjärnforskare). Jag känner helt enkelt inte alls samma förtroende för de dietextremister (och varumärken) som brukar komma till när det gäller mat och hälsa.
På hemsidan och i matboken finns mängder av recept.
Mina påsktomater till exempel. Vackra, urgoda, superenkla att få till. Den mest urvattnade tomat får en smak av sol och sommardag. Gör såhär: halvera ett valfritt antal tomater och ställ dem med snittsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Skjuts in i ugnen i 50 grader i åtta timmar. Sen en timme på 100 grader. Klart! Jag ska smula fetaost över till kvällen och äta soltomaterna till lammstek. Kuckeliku!