Nordiskt, närodlat, nyttigt och lite nördigt

Publicerat den: 29 maj 2012

Kantareller, morötter, äpplen, vinbär, lingon, nässlor havre, gös, vitkål, rapsolja och viltkött. Det är några av råvarorna i det så kallade nordiska köket. Forskning vid flera lärosäten i Norden, bland annat Uppsala universitet, pekar mot att man kan äta übernyttig mat komponerad av bara traditionellt nordiska råvaror. Det bevisat hälsosamma medelhavskäket har fått en konkurrent – det visar sig att nordisk mat påverkar hälsan och vikten i princip lika positivt. Forskarna menar att det faktiskt är en fördel att frukt, bär och grönsaker inte kan växa så fort i vårt svala klimat, då hinner de utveckla smak och näringsämnen till det yttersta.
I love it. Visserligen är jag stor diggare av olivolja och spansk manchego-ost, men rapsolja och västerbottenost är väl så goda. Och det är ju det där med närproducerat som känns lite varmt om hjärtat för en medelålders miljömupp.
Många finkrogar satsar nu på nordiska smaker och serverar mat som rotmos och fläsklägg, pölsa och blodpudding i lyxvarianter. Mest extrem i den svängen är kanske den unge kocken Magnus Nilsson på prisbelönta Fäviken Magasinet i Jämtland. Han verkar vara naturnisse och matnörd i ett! Han kör fjällnära producerat, i konceptet ingår egna grönsaksodlingar, djur och slakteri på gården. Han jagar, fiskar och plockar ormbunkar, lavar och annat vildväxande som han väver in i menyn. Restaurangen har bara 16 platser och maten kostar skjortan, men krogen har fått tillräckligt mycket uppmärksamhet i media för att dra folk som kor drar flugor. Nilssons favoritråvaror är smör, pensionerad mjölkko (!) och vild öringrom, enligt den nyutkomna boken Upplev det bästa i Sverige (Ottosson&Ottosson/Bonnier Fakta).

blog comments powered by Disqus