Världens grötfrossa

Publicerat den: 8 juni 2012

Kokboken Nordens bästa mat av kostforskaren Viola Adamsson och kocken Katja Palmdahl (ICA Bokförlag) har just hamnat på mitt bord. Den frestar med allt från mjölksyrade rotfrukter, lingondricka och trattkantarellsoppa till hjortfärslimpa, tomat- och dillkokt gös och renskav med kantareller. Fint och bra och frestande på alla vis. Jag vill veta mer.
När jag når Viola Adamsson på telefon har hon dagen före snubblat på en trottoar och brutit handleden när hon skulle göra några ärenden inför en efterlängtad träningsresa till Kanarieöarna. Stackar’n.
Vi pratar på och hon berättar om sin intressanta forskning och vilka recept hon gillar bäst i boken. Jag lyssnar och antecknar.
Viola älskar gröt. I boken finns både blåbärsgröt med linfrö, kallrörd råg- och äppelgröt och klassisk kornmjölsgröt – hennes favorit – med.
– Jag är faktiskt något av ett grötproffs, säger hon, jag äter nog gröt fem gånger i veckan.

Grötfrossan går över världen, läser jag i en av de stora morgontidningarna. Gröt serveras numera på allt från bättre näringsställen till snabb- och hämtmatshak och i Storbritannien och USA. ”Den moderna livsstilens heliga graal” kallar tidningen The Guardian gröten för. Sandwichkedjan Pret A Manger säljer 50 000 portioner gröt i veckan. I New York kan man få havregrynsgröt serverad med knäckigt sött crème brulée-täcke för 16 USD, och världens första rullande grötbar – som finns i Skottland – serverar havregrynsgröt i åtta olika varianter/smaker. I detta grötrike hålls också sedan 17 år eller så det årliga världsmästerskapet i grötkokning.
Fina svenska krogar hänger förstås på det har jag också läst på nätet. De är inte bakom på det viset. Sveriges första grötkafé har dessutom öppnat i Holmsjö, några mil norr om Karlskrona i Blekinge. Där kan man förstås äta frukost- eller lunchgröt, men också gå på grötprovning. Det är den nordiska mästaren i grötkokning, Pia Redin, som rör om i grytan. Hennes mästargröt görs på skrädmjöl
(mjöl av rostad havre), havregryn, kardemumma, honung, lite salt samt vatten.
Själv är jag en havregrynsgrötsmänska, som sällan tänkt längre än till att ha i lite rågflingor eller byta ut sylten. En deciliter havregryn, två deciliter vatten, koka, röra. På med lite rårörda lingon, röd mjölk.
Det lindar sig som bomull kring hjärtat, som min mamma brukar säga.

blog comments powered by Disqus