Mindfulnessveckan i Tällberg
Den gamla välbevarade dalabyn och utsikten över Siljan är helt klart värda en resa till Tällberg utanför Leksand. Mindfulnessveckan, 24-30 juni, är ännu en orsak att åka dit. I alla fall för alla som är det minsta nyfikna på mindfulnessmeditation.
Läkaren Ola Schenström (som för övrigt är en av intervjupersonerna i nya Ottosson/Magnusson-boken Lugn av naturen) och hans Mindfulnesscenter (läs mer här) är en av arrangörerna av detta stora evenemang. De har lyckats få en imponerande samling forskare och meditationspraktiker att komma till Tällberg; John P Milton (natur), Amishi Jha (neurovetenskap), Vidyamala Birch (mindfulness och smärta), Jeremy Hunter (ledarskap), Lucia McBee (äldrevård) med flera. Många namnkunniga svenskar finns förstås också på plats. Programmet under veckan vänder sig till alla som vill veta mer om mindfulness: nybörjare, erfaren meditatör eller instruktör spelar ingen roll. Seminarier på svenska och engelska varvas med workshops och prova på-pass i ämnen som mindfulness till vardags, i skolan, i idrotten, på arbetsplatser, i hälso- och sjukvård, äldrevård, föräldraskap och i samhället i största allmänhet. Det finns olika varianter av biljetter, observera att olika dagar har lite olika inriktning (mer information här), boende av olika slag finns i Tällberg, som inte för inte i folkmun kallas ho-Tällberg (men det finns camping också).
Mindfulness i naturen finns också med på programmet. Hurra!
Dels kan man delta i en tre timmar lång morgonworkshop med amerikanen John P Milton (här kan du läsa om honom) och hans svenske kompanjon Göran Gennvi (som liksom Ola Schenström intervjuas i Lugn av naturen. Läs mer om hans verksamhet här). Gennvi och Milton är ledarskapskonsulter, naturvägledare med mera som har arbetat med mindfulness i natur under många år. De leder också (på engelska) en naturretreat från den 27:e juni på kvällen till den 3:e juli på eftermiddagen. Deltagarna samlas först för noggranna förberedelser. Sedan placeras man ut på varsin plats i dalaskogen där man sätter upp sitt tält. Dagarna tillbringas i ensamhet, tystnad och relativ sysslolöshet. Tre nätter i tältet. Alla bor relativt nära varandra, och ledarna håller koll så att alla mår bra under tiden, men utan att störa. Efteråt träffas man för att dela sina upplevelser och förbereda sig för att återvända till vardagen.
Själv har jag bara gjort en motsvarande enstaka ensamövernattning med Gennvi som vägledare för ett antal år sedan i samband med ett reportage för Sveriges Natur. Då var jag och några konsulter och utbildare från IFL på Handelshögskolan ute i Stockholms skärgård. Efter några timmar tillsammans placerades vi ut på varsin kobbe, eller i ett hörn av den större ön. Det var suveränt. Att bara umgås med sig själv en hel kväll, sen sova i tält eller hängmatta (det gjorde jag), och ha en långsam morgon utan annat än vågor, måsar och vind som sällskap! Så välbehövligt för en lätt stressad och duktigpetter till trebarnsmor och egenföretagare!
Flera dygn är förstås något annat. Mer djupgående. Förmodligen omvälvande. Men jag anade något där på min egen plats bland tallar och klipphällar. En enkelhet. Självklarhet. Trygghet. Hemkomst. Jag sov extra gott den natten, det minns jag än.