Sommarprat om naturen som kraftkälla

Publicerat den: 23 juli 2013

IMG_0643-lavar”Dagarna på landet kom att bestå av långsamma skogspromenader, stunder av stillhet och blixtrande cykelturer nedför grusbacken förbi det övergivna huset /…/ Förbi hästarna, förbi ängen där min syster plockade blommor innan förra årets midsommar, ner till en ek som jag kramade när ingen såg för att jag där och då kände att trädet gav mig kraft.”
Kristian Gidlund, 30:e juni

”Jag försökte förbereda mig så mycket det gick. Jag tränade en del och jag var mycket ute i naturen. Det blev som en ventil för mig att vara där, bland träden, bland blommorna. Jag fick ur mig det som jag bar inom mig. På nåt sätt var det som om naturen lyssnade, för det var många tankar och frågor om livet och framtiden som bara gick runt, runt, runt i mitt huvud.”

”Jag låg i min sjukhussängfastkopplad i slangar till en apparatur som pep dygnet runt /…/ Och jag vet faktiskt inte var det kom ifrån, men jag kände bara att jag ville lägga mig ner på en gräsmatta och få känna på gräset /…/ några timmar senare blev jag lyft ner på en gräsmatta, och så låg jag där under ett stort och vackert lönnträd. Gissa om det var skönt? Nja, faktiskt inte om jag ska vara helt ärlig. Min kropp var ju som ett skelett och marken var betydligt hårdare än den vadderade sängen som jag var van vid. Men om ni vill veta om det var underbart ändå: jo, det var det. Det var helt fantastiskt. I det ögonblicket, när jag kände gräset under min hand och solen lyste över mitt ansikte då bestämde jag mig för att jag ville fortsätta leva /…/ det var som om ett litet frö såddes inom mig och som nu började växa.”
Martha Ehlin, 17:e juli

Det förekommer då och då att sommarpratarna i P1 berättar om vad naturen betyder för dem. Då spetsar jag öronen lite extra. De berättare som berört mitt gröna hjärta allra mest denna sommar – förutom naturguiden Pelle Holmberg (2/7) – är Kristian Gidlund och Martha Ehlin.
Gidlund är trummis i bandet Sugarplum Fairies och döende i cancer. Hans bok I kroppen min och bloggen med samma namn har nått massor av läsare. Ehlin är idrottslärare, multitransplanterad efter en svår cancer och blev vald till lyssnarnas sommarvärd.
Ladda ner ovan nämnda radioprogram eller lyssna på dem i efterhand på sverigesradio.se

blog comments powered by Disqus